dilluns, 29 de setembre del 2008

La claveguera

En els temps que si no fas un festival de música no ets ningú, els vailets de negre ataquen de nou, amb la segona edició del Cloaca de Cultures (el català incorrecte passa'l). El nom del festival se'n fot del que s'organitza a Mataró abans de Les Santes.

Una claveguera es un conducte, generalment subterrani, per on s'escorren les immundícies, les aigües brutes i les aigües de la pluja d'una població. Per tant un nom molt encertat pel festival, ja que, en la seva majoria, recull aquells grups que no omplen els cartells dels concerts de les sales i altres festes.

Està bé que en una ciutat com Mataró, fortament colpejada per la repressió cultural i política d'ordenances de civisme, es programin actes com aquests. Si hi aneu hi trobareu grups variats i sobretot us recomano els Dring Dublé.

dimecres, 24 de setembre del 2008

Un altre jo

Rascant per trobar un altre jo
esperant que sigui millor,
demano ajut a deïtats
que mai ningú m'ha presentat.

Si no tinc res per compartir
no sé que hi faig en el teu món,
aquest no és el millor moment
però és l'únic moment que ara tinc.

El ferro del fred d'un hivern massa dur
la llum de la flama de l'amor perdut,
la por d'estar prop
i lluny de tu

Donam la força que no tinc
fes primavera a la tardor,
encara que ara tingui por
encara que ara jo no soc jo

No em costa demana perdó
és fàcil i no porta enlloc,
no crec que sigui això el que vols
estranya gent als penitents.

Encara que ara tingui por
encara que ara jo no soc jo.
donam la força que no tinc
fes primavera a la tardor.

Si no tinc res per compartir
quatre buides cançons d'amor,
Rascant per trobar un altre jo
esperant que sigui millor.

Un altre jo
Quimi Portet

dilluns, 22 de setembre del 2008

La masovera se'n va al mercat

El divendres passat, Sant Pere es va pixar a Argentona, fet que va deixar els carrers i les places de la gaia vila ben xops, la festa per la cultura popular es va suspendre. Es va improvisar una sessió especial a la Taverna Atzucac (li haurem de canviar el nom de taverna per refugi) tal com va passar el divendres anterior amb el concert de La Ceba i la Carxofa a Vilassar de Mar. A la sessió s'hi apuntaren també els companys Panutx i Isra, delectant a la parròquia amb les seves virgueries i els seus ritmes.

El dissabte al matí, com a bons catalans anàrem a mercat, però un mercat un xic especial, el Mercat de Música Viva de Vic. Desprès de la bona teca i de la bona companyia dels camarades punxa discs, estiguérem la tarda a l'estand de Pd Cat, tot punxant les melodies de temporada. El fenomen Pd Cat va causar sensació al Mercat. Molta gent es va sobtar de la proposta i se'n volgué informar, a més, el ser els únics en està posant música en aquell indret del Mercat, encara va donar més protagonisme a l'estand.

dijous, 18 de setembre del 2008

Una d'ensadilla i una d'orxata

Nens i nenes, ja està bé de mirar-se el mèlic, avui no parlarem de res de fotlifoc. Demà, divendres 19 de setembre, a Argentona (part interior del tròpic maresmenc, és a dir, no tenen platja ni tren, però si càntirs i caipirinha) hi haurà la festa per la cultura popular, on hi tocaren dos grups, que potser molta gent encara no ha vist. A fi i efecte de contribuir a enriquir les vostres vides i que sigueu mes feliços, us en fem cinc cèntims, des de la humilitat de sempre.

Ensaladilla So Insistent



No podríem de dir de quin poble són, perquè en són de molts, i tampoc qui són, perquè cada concert varien els components, podríem dir hi ha gent del Vallès, Barcelona, Mallorca, Maresme... fins i tot catalans procedents de Veneçuela o Calabria. Practiquen els diversos estils de cant improvisat, coneguts com a pals, garrotins, nyacres, de pandero, gloses... Els seus concerts son tot un espectacle, deixeu-vos anar, escolteu bé el que canten i gaudireu d'una bona estona. I ara el tòpic sobre el grup, cada concert d'Ensaladilla es diferent i únic, pel que dèiem abans, no sempre son els mateixos, i com que practiquen el cant improvisat, cada frase, cada cançó només la sentireu aquell dia. Si cliqueu en aquest enllaç, podreu escoltar una cançó.

Orxata Sound System



Tradició i modernor. El seu primer treball, que us descarregar en aquest enllaç, els Orxata apreten fort. Autèntics valencians, València es exageració, barroquisme i festa, prenen les seves arrels tot barrejant-les amb bases i ritmes del tot contundents. Lletres esmolades, denúncia del que passa al País Valencià i a les nostres vides, alegres i combatives. Porteu molts fartons perquè hi ha molta orxata per sucar.

Si el temps no acompanyés, es a dir que plogués, la festa seria traslladada al Casal de Joves d'Argentona. No us ho perdeu.

dimecres, 17 de setembre del 2008

No us fieu de la calma

Tot puja i tot baixa, però el més important és l'equilibri. Són dies de preparatius, de ser agosarat, de pensar i repensar, i tot això amb una sabata i una espardenya. Però cap problema, seguim tirant. Esperem tenir-ho tot a punt per aquest cap de setmana i esperem que a la gent li agradi. Primer el divendres a Argentona i el dissabte a Vic. Ja us explicaré.

Avui dimecres, tothom en va ple de l'acció de l'Enric Duran, només diré que, ja que altres persones ja n'han parlat i en saben més que jo, que molt bé, felicitats company! I ja que parlem de política, un record per l'Amadeu Cassellas, pres llibertari que pateix una situació del tot injusta.

Res mes de moment, us deixo amb una imatge d'un servidor fent el boig en el Despertapèsol, a Llavaneres, el passat mes de juliol.

dimarts, 9 de setembre del 2008

La festa continua

Argentona no és l'Empordà, però per la Riera, via Montseny, em sembla que els hi arriba una mica de tramuntana i me'ls trastoca. Deu n'hi dó l'aposta del jovent argentoní pel proper divendres 19 de setembre.

Festa per la cultura popular, darrera aquesta preciosa frase, es convoca a la gent a aplegar-se a la plaça de l'església de la gaia vila argentonina, capital mundial del càntir (de fet a la plaça hi ha el museu). La jovenívola Colla Bastonera Picadits de Vilassar de Mar amb els seus balls i salts, encetaren la vetllada. Els varis pals de cant improvisat dels estel·lars membres d'Ensaladilla So Insistent, ajudaren a la mainada a digerir el sopar previ. Orxata Sound System oferirà la seva espectacular barreja de cant d'estil valencià i bases electròniques i un mataroní (Pd fotlifoc) tancarà la nit, amb les cançons i rumbetes de temporada.

Però la agosarament dels organitzadors no acabà aquí. M'encarregaren el cartell d'aquest bonic acte. Cartell que ja s'està enganxant pels carrers i places de la comarca. El cartell dissenyat a dues tintes, negra i taronja, medeix 35cm d'amplada i 68cm d'alçada. L'element central és una composició feta a base de perfils de plantes, mirant de reflexar l'arrelament de la cultura popular, d'on broten varies fulles, on hi són col·locats els actes i concerts que conformen la festa, al seu voltant varis perfils de persones i elements de la nostra cultura.

Doncs ja ho sabeu, si voleu que gent amb tant poc senderi continuï jugant-se la salut i el físic per organitzar i celebrar aquestes meravelloses festes, el divendres 19 de setembre, a quarts de nou, cap a Argentona.

dilluns, 8 de setembre del 2008

La política de ser endreçat

De dissenys podríem dir, que en els darrers temps n'he fet de culturals i polítics. Els culturals no solen presentar molta polèmica, són per convocar a actes, festes o concerts, Però quan arriben els dissenys polítics, arriben els problemes.

Fa deu anys, un parell de joves valencians van elaborar un dossier de comunicació, on analitzaven les pautes utilitzades pels moviments socials i l'esquerra independentista a l'hora de difondre el seu missatge. En destacaven els errors i aportaven solucions i propostes per mirar de superar el problema de la marginalitat.

Han passat els anys, durant aquest temps, aquells joves valencians han creat conjuntament amb altres periodistes el periòdic L'Avanç i els seus dissenys han sigut reclamats per projectes del rotllo com Partisano de Girona o els Obrint Pas. I els joves pels quals ells van elaborar aquell dossier, han aprofitat el seu treball? Tristament em sembla que haig de dir que no.

L'exemple dels joves valencians només n'és un. Conec altres casos, més propers geogràficament, de persones que amb tota la il·lusió han destinat temps i esforços per mirar de canviar les coses, per mirar que els moviments socials i l'esquerra independentista surtin de la marginalitat comunicativa, però sembla que la gent no està per la feina.

No sé el problema es una qüestió d'egos, de sectarismes, dels personalismes fastigosos que corren per aquests mons, no sé si el problema en el fons és la política, o que la política estricta ja no és una eina valida per canviar el nostre entorn. Jo cada vegada n'estic més desenganyat de la política i em sembla que el millor que podem per fer per aquesta terra i les seves persones, es aprofundir en difondre i vertebrar la cultura popular i autònoma. La imatge del post, es la imatge d'un disseny descartat, descartat perquè per molts dossiers que facin, hi ha gent que no vol ser endreçada comunicativament parlant.


Pd Cat s'estrena

El proper dimecres 10 de setembre, a les Carpes Vig Estiu (Gurb. Osona), els pd's Almogàver i Àngel punxaren en la festa de la Diada.

És el primer acte on membres de la xarxa Pd Cat hi participen. A part d'això, s'està perfilant l'estand que Pd Cat tindrà al Mercat de Música Viva de Vic i també s'estan preparant altres festes.

dimecres, 3 de setembre del 2008

Petites feines

Desprès de petits problemes gàstrics, aquí hi tornem. Avui pengem tres petites feines de disseny. Són d'actes que es realitzaren a la comarca durant els pròxims dies. El dissabte 6 a la nit, a la Taverna Atzucac, l'incansable Miquel del Roig oferirà un dels seus complets recitals. Res millor per il·lustrar el cartell, que una imatge que recorda un dels seus principals "hits", endevineu quin és?

El diumenge 7 tindrà la ja típica pujada a Burriac, per commemorar la diada nacional. Una imatge de les restes del castell, símbol de l'unitat comarcal, amb una estelada al capdamunt de la torre, conformen el cartell.

I el darrer treball, és el cartell que convoca als actes de la diada nacional a Vilassar de Mar. Un disseny fet amb el negre i els colors de la senyera. Dues aglomeracions de rodones i siluetes de plantes, cada una amb un símbol diferent, l'estelada i el mapa dels Països Catalans, presideixen les cantonades, al mig el lema dels actes, ressaltant la paraula autodeterminació, amb aquest fons negre.