divendres, 30 de novembre de 2012

#14N Vaga General (1) #Maresme14N

Aquí va un dels dos textos per comentar el que vam fer per la darrera Vaga General. Aquest està centrat en el Maresme. Els diversos col·lectius de l'esquerra sindical i alternativa de Mataró ens vam agrupar sota el nom de #Maresme14N. Aquí sota podreu veure el material editat, els cartells amb frases referents a la Vaga General i així altres cites històriques de la lluita obrera i el cartell convocant als actes del 14 de novembre.





També us adjunto, sota aquesta imatge del company DooMMasteR, (la de més baix també és seva) la crònica que vaig escriure sobre el que va passar durant la Vaga General al Maresme.












La Vaga General del 14N al Maresme, una comarca més conscienciada i més mobilitzada 

Una mostra d'aquesta crescuda de la consciència fou l'increment de convocatòries de piquets i concentracions en diversos municipis de la comarca. A Vilassar de Mar unes 200 persones es van concentrar a la Plaça Picasso, tot seguint recorregueren els carrers de la vila, enganxant cartells a la seu de CiU. L'acció va concloure amb l'ocupació momentània de l'Ajuntament i tallar la carretera N-II durant una bona estona. Aquest no fou l'únic tall que va registrar la N-II, ja que hores abans, entre Vilassar de Mar i Premià de Mar, la crema de neumàtics van impedir el sentit en les dues direccions. Aquest tall també va afectar la línia de rodalies que corre paral·lela a la carretera. A Premià de Mar va tenir lloc a les 11.00 h una manifestació que congregar a 400 persones. A El Masnou gairebé unes 100 persones marxaren pels carrers del poble fins arribar a tallar la N-II. La pressió policial que van suportar les manifestants es va plasmar en seguiments fins als domicilis de la majoria de manifestants. Calella i Pineda de Mar també acolliren concentracions de suport. Un centenar de manifestants van recórrer els carrers de Calella fins a concentrar-se finalment davant a la Plaça de l'Ajuntament.

A Mataró els primers piquets van actuar a les 22.00 h, quan coincidint amb el canvi de torn es va paralitzar el parc de neteja de la ciutat, impedint que funcionés la recollida d'escombraries. Tot seguit els piquets informatius van procedir a tancar diverses benzineres. A la Meroil ja es va començar a percebre el que després seria una tònica general després, l'increment de la presència policial de Mossos d'Esquadra. Durant les primeres hores de la vaga, van sorgir pintades en diverses sucursals bancàries de Mataró. Cap a les cinc de la matinada la majoria de piquets es concentraren davant les cotxeres de Mataró Bus. Fou aquí on es va poder copsar ja l'asfixia dels agents policials de paisà. L'inspector en cap de la comissaria va mostrar la seva cara més arrogant, quan va voler detenir a un periodista del setmanari La Directa. Gràcies a la solidaritat dels membres del piquet es va poder avortar aquesta detenció. Coincidint amb els primers rajos de sol, bona part d'aquest piquet es va traslladar a les cotxeres de l'Empresa Casas a donar suport a la plantilla que va secundar la vaga en la seva immensa majoria.












A les 10.00 h es va iniciar el piquet central organitzat per #Maresme14N l'espai de treball comú per aquesta Vaga General entre 15M, Arran, CATAC-IAC, CGT, COS, CUP, EUiA, Revolta Global-Esquerra Anticapitalista i persones a títol individual. El piquet va avançar pels carrers del polígon industrial del Pla d'en Boet fins arribar a l'institut del barri, on un representant dels estudiants va oferir un parlament. Després, el centenar de persones que conformaven en aquell moment el piquet es va traslladar fins l'oficina de l'OTG, on un militant de la CGT prengué el torn de paraula per denunciar el fracàs de les polítiques laborals dels governs català i espanyol, alhora que va demanar la retirada de la darrera reforma laboral. A la cantonada de Camí Ral amb Avinguda Recoder, davant d'una oficina de Caixa Laietana es va recordar l'estafa perpetrada per les entitats financeres a través dels crèdits preferents. El piquet va baixar fins la carretera N-II, on durant uns minuts va fer una asseguda davant del Consell Comarcal, provocant el tall en dues direccions de la N-II. Després fou el torn l'acció a la seu territorial dels Serveis Educatius de la Generalitat, on un professor de l'Institut Puig i Cadafalch va denunciar les retallades que el govern de CiU ha fet en educació ens els darrers dos anys. El piquet anava creixent, davant el Cafè de Mar, un representant de les cooperatives de la ciutat va llegir el manifest a favor d'una economia social al servei de les persones. Pujant pel carrer Sant Antoni, el piquet es va aturar davant de la seu de la FAVM, lloc que on un militant de CATAC-IAC va llegir el manifest europeu en favor de la jornada de lluita que es vivia durant el 14N en molts països europeus.

El piquet central va arribar a La Riera per mostrar el seu suport que en aquells moments a l'acció estava fent la PAH per aturar, amb èxit, un desnonament a Mataró. Abans davant del CAP, un representant de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública va fer un parlament explicant les retallades que l'ICS havia fet durant els darrers temps. L'acte final, celebrat a la Plaça de Santa Anna, va congregar a unes 300 persones. Dos militants de la COS van oferir el parlament de forma simultània, un utilitzant el català i l'altre traduïa el que es deia a llengua de signes. 'Fa falta respondre com a classe treballadora a les raons laborals i socials que ens estan precaritzant la vida', 'Els drets es guanyen al carrer, els guanya el poble, no s’obtenen als despatxos', 'Nosaltres representem la memòria, la dignitat i la coherència, ens hem d’organitzar des de la base en la lluita de la classe treballadora' foren algunes de les frases que van conformar la intervenció que va cloure l'acte.